GALERIJA
IZDELAJ SI VRATA
Vavčer za pridobitev certifikatov
NASVETI

Znaki, da vaša garažna vrata potrebujejo vzdrževanje

V službo, domov, v trgovino, na obisk k babici, na večerno jogo ali pa na kavo s prijatelji. Ali ste vedeli, da posledično garažna vrata povprečno odpiramo in zapiramo vsaj 1.500 krat na mesec? Vsakodnevna uporaba katerega koli izdelka bo vodila v obrabo in enako velja tudi za garažna vrata. Le-tem moramo nujno zagotoviti reden servis in vzdrževanje, če želimo, da bodo delovala optimalno, lepo izgledala in imela dolgo življenjsko dobo. V kolikor ste opazili katerega izmed spodnjih dejavnikov pri vaših garažnih vratih, hitro vzemite telefon v roke in kontaktirajte vašega ponudnika.

1. Težave pri odpiranju in zapiranju garažnih vrat
Predstavljajte si – prespali ste budilko, nikjer niste našli ključev od avtomobila, zdaj se pa še garažna vrata nočejo odpreti? Zelo nadležna situacija. Do tega običajno pride zaradi pokvarjenega dela vaših garažnih vrat. Tukaj lahko govorimo o obrabljenih ali pa strganih kablih, napake pri sistemu za odpiranje, problemih z vzmetmi garažnih vrat … Zgodi se lahko, da se garažna vrata zaustavijo na sredini odpiranja ali pa, da se sploh ne prično odpirati.

2. Garažna vrata spuščajo čudne zvoke
Močno škripanje, glasno brnenje ali pa kakšni drugi zvoki niso le moteči, so tudi znak, da so vaša garažna vrata potrebna vzdrževanja. Že specifični zvok, ki ga vaša garažna vrata oddajajo, bi lahko strokovnjaku povedal, kakšno popravilo bodo potrebovala. Na primer, ropotanje ali zvok ribanja bi lahko pomenil, da je nekaj narobe s torzijskimi vzmetmi vrat. Če vaša vrata glasno pokajo, to najverjetneje pomeni, da se posamezni deli garažnih vrat ne ujemajo oziroma ne zlagajo pravilno. Če so se vaša garažna vrata zamaknila in premočno pritiskajo na tračnice, boste slišali zvok mletja.

3. Garažna vrata so se snela s tirov
Tiri pomagajo, da se garažna vrata gladko in nežno zapirajo. Če se le-ta snamejo s tirov, bo vrata izredno težko in celo nevarno odpirati in zapirati. To se lahko zgodi ker:
  • se je vanje zaletelo vozilo,
  • vrata niso bila dobro poravnana,
  • je prišlo do poškodbe mehanizmov vrat,
  • je prišlo do zloma enega izmed dvižnih kablov.

Tovrstno napako je na garažnih vratih potrebno odpraviti čimprej, saj lahko sicer vodi v nepotrebne poškodbe.

4. Garažna vrata visijo oziroma se nagibajo
Če se garažna vrata bolj nagibajo na eno stran, bo to vodilo v veliko večjo obrabo vzmeti na eni strani vrat. Vzmet, ki je bila pod večjih pritiskom bo počila ali pa preprosto močno otežila odpiranje vrat, saj ne bo več tako močna.

Da vaša garažna vrata visijo, boste najlažje opazili po tem, da:
  • se garažna vrata povešajo,
  • se garažna vrata na obeh straneh ne zapirajo enakomerno.

5. Garažna vrata so počasna
Klasičen motor vrata odpira s hitrostjo 13-17 cm/sekundo, Hanus motor pa s kar 20 cm/sekundo. Garažna vrata bi se torej morala odpreti precej hitro. Če opazite, da so se vrata močno upočasnila in se odpirajo nekaj sekund, je to znak, da je z njimi nekaj narobe. Sami lahko naoljite odpiralne mehanizme garažnih vrat, v kolikor pa se čas odpiranja vrat ne bo skrajšal, pa je dobro, da pokličete strokovnjake.

Garažna vrata so delovni stroj. In delovni stroj potrebuje redni servis ter vzdrževanje. Samo tako bodo vrata dolga leta delovala brezhibno in služila svojemu namenu. 


Boniteta kakovosti AAAAvstrijska kakovostIzdelano v Sloveniji10 letna garancija na lamele5 letna garancija na motor