Povpraševanje
Galerija
Čas za menjavo! Do kar -33% popusta na garažna vrata. Sestavi si vrata
Nasveti za Hanus garažna vrata | Skupina Hanus
NASVETI

Razkrivamo nasvete, kako spremeniti vašo garažo v bivalni prostor

Garaža je dom za naše jeklene konjičke. No, vsaj naj bila. Pri nas jo namreč uporabljamo za vse kaj drugega kot za varno parkiranje avtomobila in drugih motornih koles. V kolikor je tudi vaša garaža postala odlagališče, potem morate vedeti, da niste edini. 

V garažah najpogosteje najdemo stvari iz preteklosti: razne fotografije, umetniška dela, nekoč priljubljene majice, športo opremo, kolesa. Svoj prostor v garaži pogosto najdejo tudi konzerve hrane, pa barve, preproge, talne obloge, celo za kosilnico je prostor. Garaža ni najboljši prostor za shranjevanje takšnih stvari. Prvič zato, ker se zarasi letnih časov tudi v garaži spreminja temperatura, drugič zato, ker sta notri prisotna vlaga in prah, nenazadnje tam najdemo tudi glodavce …

Garaža, napolnjena z različno kramo – kolesa, stara elektronika in podobno.


In če vam je garaže škoda za avtomobil ali pa se vam tovrstno početje zdi nesmiselno, potem morda razmislite, da bi namesto vse te naložene opreme, ki je po vsej verjetnosti že za staro šaro kot radi rečemo, garažo spremenili v prijetno bivalno okolje.

To so naredili tudi hrvaški arhitekti, ki so se lotili prenove garaže in iz nje naredili moderen bivalni prostor s pomočjo velikih steklenih površin in lesenih tal. Preverite njihovo delo in se prepričajte, kaj vse je mogoče. Za takšen korak se najpogosteje odločimo takrat, ko nam obstoječa razporeditev ne ustreza več in ne nudi dovolj prostora, garaža pa ni uporabljena za namen, za katerega je bila narejena. 

Garaža, predelana v bivalni prostor s knjižnimi policami, visečo mrežo in sedišči.
Vir: Etiketa magazin

Kako se lotiti predelave garaže?

1. Garažni prostor razdelimo na cone
Prvi korak pri ustvarjanju bivalnega prostora je razdelitev garaže na cone. Načeloma lahko celoten garažni prostor spremenimo v udobno sobo, lahko pa ga razdelite (že v mislih) na posamezne dele. En del je namenjen vozilu, drug delavnici, preostanek pa prostočasnim dejavnostim. Pri ločevanju prostora si lahko pomagate tudi s pregradnimi stenami.

2. Ne pozabimo na izolacijo
Ko urejujemo garažo, mislimo tudi na prihranek energije. Dobro izoliramo okna, vhodna vrata in poskrbimo za vrhunski ogrevalni sistem. Garaža pri tem velikokrat ostane spregledana. Čeprav jo od hiše morda loči le stena, po vsej verjetnosti ni ogrevana, zato lahko za kakšno stopinjo zniža temperaturo doma. Ker garaže ne dojemamo kot prostora, v katerem bo nekdo živel, zanjo veljajo drugačni standardi. Dovoljenih je več špranjic, lukenj in drugih predelov, ki omogočajo uhajanje zraka oziroma toplote. Udobna garaža je pozimi topla, poleti pa hladna. Za največjo izgubo toplote so lahko kriva garažna vrata, saj ta, v kolikor so slabo izolirana, ves čas prepuščajo hladen zrak. V kolikor so dobro izolirana, bodo tudi bolj vzdržljiva in odporna na vremenske razmere.

Prazna garaža z belim pohištvom


3. Pozornost posvetimo vodovodu in tlom
V kolikor nameravamo v garaži imeti delavnico ali pa jo spremeniti v podaljšek bivalnega prostora, potem bomo najverjetneje potrebovali tudi pomivalno korito ali kaj podobnega. Verjetno je v garaži že vodovod, zato bo to enostavna naloga. Pozornosti naj bodo deležna tudi tla. Kakšna bodo, bo seveda odvisno od namembnosti prostora. Izbiramo lahko med betonom, ploščicami, lesom … V prvi vrsti naj bodo takšna, da bodo enostavna za čiščenje ter vzdržljiva.

Starejši moški pleska tla v garaži

4. Oprema
Opremo prilagodimo namembnosti prostora. Bodisi bomo v predelano garažo postavili delovno mizo, udobna sedežno in veliko televizijo ali pa športno opremo. Ne pozabimo na dober Wi-Fi signal.

Kakorkoli bomo preuredili garažo, je pomembno, da se v njej dobro počutimo. Morda bodo ključno vlogo pri tem odigrala prav nova garažna vrata in tukaj pride na vrsto Hanus.
Vavčer za pridobitev certifikatov
Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelavo spletne strani, spletne trgovine, mobilne aplikacije in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.