GALERIJA
IZDELAJ SI VRATA
Vavčer za pridobitev certifikatov
NASVETI

Na te stvari pazite pri dimenziji garažnih vrat!

Najpomembnejši dimenziji, ki ju morate preveriti pri naročanju garažnih vrat, sta višina in dimenzija odprtine. Takoj za njima sta enako pomembni tudi višina stene nad odprtino in širina stene na vsaki strani odprtine, saj so vrata pritrjena nanje, zato morata biti močna in stabilna.

Kaj pa dimenzija garažnih vrat?

Sekcijska garažna vrata se največkrat pojavljajo v dimenziji 2.000 x 2.000 mm do 5.000 x 2.500 mm. Težko je navesti nek standard, saj je njihova prednost prav ta, da jih lahko prilagodimo glede na velikost odprtine in ne obratno. Zgoraj omenjene dimenzije so tudi cenovno najugodnejše, saj tako velika garažna vrata ne potrebujejo nobenih dodatnih ojačitev, za njihovo odpiranje in zapiranje pa se lahko uporabi standardni motor. Za rolo garažna vrata so pri manjših merah najbolj primerne lamele 77 mm. Če stranka živi na območju, ki je izpostavljeno močnejšim sunkom vetra, se priporočajo protivetrna vodila in zaključki ali lamela 100 mm – le ta je izdelana iz debelejšega aluminija, na voljo pa je tudi v jekleni verziji. So pa rolo garažna vrata primerna za uporabnike, ki imajo v garaži relativno nizko višino stropa. V tem primeru jih namreč lahko namontiramo na zunanjo stran, pohodna višina v garaži pa ostane nespremenjena.

Ni pa samo dimenzija garažnih vrat tista, o kateri je potrebno razmišljati pred nakupom. Pri garažnih vratih so pomembne še naslednje stvari:

1. Višina praga
Pri enokrilnih in dvokrilnih garažnih vratih je višina praga 20 mm. Odločitev o tem, ali boste imeli garažna vrata z ali brez praga je potrebno sprejetih pred namestitvijo vrat. Namreč, v primeru, da se vrata izdelajo brez praga, moramo vanje namestiti talno ščetko. V tem primeru morate biti še posebej pozorni, da odvodnjavanje speljete stran od vrat, saj samo talna ščetka vode ob dežju ne bo zadržala. Enako velja pri 20 mm pragu. Če voda preseže to višino, lahko vdre v prostor oziroma v garažo. Zgodba je podobna tudi pri sekcijskih vratih z osebnim prehodom, kjer je prag do širine vrat 4.000 mm visok 19 mm in je povozen. Ko vrata presežejo to širino pa se spremeni tudi višina praga. Na višino praga vpliva tudi pozicija osebnega prehoda (je ta na sredini, ali pa je zamaknjen levo oziroma desno).

2. Način montaže
Poznamo tri tipe montaž garažnih vrat – zunanjo, notranjo ali vmesno montažo. Pri dvokrilnih in enokrilnih garažnih vratih so možni prav vsi našteti tipi. Pri zunanji in notranji montaži ostane na voljo za uporabo celotna svetla odprtina. Če se odločite za vmesno montažo, potrebujete na desni in levi strani dodatnih 15 mm za montažo in 40 mm, ki jih zavzame okvir. Ob tem pa ne pozabiti na 20 mm visoki prag. Prav toliko, 20 mm potrebujemo prostora tudi za montažo pri stropu in 40 mm za okvir vrat. Velikost svetle odprtine dobimo, ko odštejemo vse te mere.

Kje se montirajo rolo garažna vrata je odvisno od višine preklade. Pri vmesni montaži rolo garažnih vrat je potrebno upoštevati drugačne specifike. V primeru, da je velikost odprtine 2.400 x 2.400 mm, bomo vanjo lahko namontirali garažna vrata velikosti 2.200 mm x 2.050 mm. Zakaj? Ker je na vsaki strani (levo in desno) potrebno odšteti 200-220 mm za vodila (ca. 110 mm posamezno vodilo), zgoraj pa 300 mm za skrinjo in zadnjo lamelo. Klasične skrinje so namreč velike 300 x 300 mm, skladno z velikostjo vrat pa se večajo tudi mere zaščitne skrinje. Če želimo notranjo montažo, potem potrebujemo minimalno 350 mm preklade, saj bo odprtina samo tako ostala svetla. Če je npr. pri skrinji 300 x 300 mm višina preklade 300 mm, pa je v mislih potrebno imeti še zadnjo lamelo, ki je vidna iz skrinje (ca 50 mm). Ta zadnja lamela bi zmanjšala vhodno višino za ca. 50 mm. V vsakem primeru vam svetujemo, da pred naročilom rolo vrat natančno preverite, kakšne velikosti bo zaščitna skrinja.

Sekcijska garažna vrata se praviloma montirajo na notranji strani, je pa možna tudi vmesna, vendar je v tem primeru podobno kot pri rolo vratih, ko je potrebno računati na zmanjšanje svetle odprtine po montaži vrat. Pri sekcijskih garažnih vratih je pri vmesni montaži treba postaviti tudi železne stebre, na katere se montirajo vodila in se namesti umetna zaslonka.

3. Odpiranje
Ko se odločimo za tip montaže dvokrilnih ali enokrilnih vrat (notranja, zunanja ali vmesna), je potrebno upoštevati tudi smer v katero se bodo odpirala vrata – ven ali noter. Na podlagi tega se odločimo tudi, na katerem krilu bo nameščena kljuka.

Če je le mogoče priporočamo, da garažna vrata namestite v že dokončano garažo.

Za dodatne informacije vabljeni, da se obrnete na nas s klicem na 051 899 990 ali e-mailom na prodaja@hanus.si.Boniteta kakovosti AAAAvstrijska kakovostIzdelano v Sloveniji10 letna garancija na lamele5 letna garancija na motor