Povpraševanje
Galerija
Čas za menjavo! Do kar -33% popusta na garažna vrata. Sestavi si vrata
Nasveti za Hanus garažna vrata | Skupina Hanus
NASVETI

Na te stvari pazite pri dimenziji garažnih vrat!

Ena od najpomembneših stvari, na katere smo pozorni, ko izbiramo nova garažna vrata, je dimenzija. Ni pa pomembna zgolj dimenzija, temveč tudi višina in širina odprtine (mi temu pravimo svelte odprtine), pa tudi višina preklade (to je proctor nad odprtino) ter širina stene na levi in desni strani svelte odprtine. To je pomembno predvsem zato, ker so nanjo pritrjena vrata. Zaradi tega mora biti tudi močna in stabilna!

Dimenzije garažnih vrat

Standardna dimenzija (širina) garažnih vrat

Standardna in obenem najpogostejša dimenzija garažnih vrat je od 2000 x 2000 mm pa vse do 5000 x 2000 mm. Dimenzija je odvisna predvsem od tipa garažnih vrat ter od zahtev oziroma potreb in želja, ki jih stranka ima. Ker so Hanusova garažna vrata izdelana izključno po naročilu, dimenzijo vrat prilagodimo glede na odprtino in nikakor ne obratno. Za dimenzije, ki so navedene zgoraj, niso potrebne nobene dodatne ojačitve, prav tako je njihovo odpiranje in zapiranje primeren standarden motor. Garažna vrata zgoraj omenjenih dimenzij so tudi med cenovno najugodnejšimi.

Standardna dimenzija oziroma širina garažnih vrat

Minimalna dimenzija (širina) garažnih vrat

Kako široka garažna vrata izbrati je odvisno predvsem od avtomobila, ki ga vsakodnevno parkiramo v garaži. Njihovo širino najlažje določimno tako, da izmerimo širino avtomobila in mu na vsaki strani dodamo še kakšnih dajset ali trideset centimetrov. Tako se bomo zavarovali, da ob uvozu ne bomo poškodovali ogledal. Zna se zgoditi tudi to, da bomo avto čez kakšno leto zamenjali za večjega in bomo potrebovali večja garažna vrata. Dobro je razmišljati vnaprej in se preventivno odločiti za nekoliko večja vrata. Seveda pa je širina garažnih vrat odvisna tudi od števila avtomobilov, ki bodo parkirani v garaži. Pomembno vlogo pri širini garažnih vrat ima tudi kot prihoda. Večji kot je zavoj, širša morajo biti.

Minimalna širina oziroma dimenzija garažnih vrat

Debelina gražnih vrat

Poleg dimenzije je izredno pomembna tudi debelina garažnih vrat. Debelejši kot so paneli, višja bo izolativnost, posledično pa bo višja tudi cena. Pri sekcijskih garažnih vratih lahko izbiramo med paneli, debelimi 42 ali 62 mm. Za slednjo, Thermo debelino (izvedbo) se odločimo, v kolikor želimo najvišjo stopnjo izoacije. Paneli so sicer polnjeni s posebnim CFC polnilom, zaradi česar prenašajo ekstremne vremenske pogoje in nudijo izredno visoko stopnjo izolativnosti.


Dimenzije garažnih vrat – na kaj je še potrebno paziti

1. Višina praga

Pri enokrilnih in dvokrilnih garažnih vratih je višina praga 20 mm. Odločitev o tem, ali boste imeli garažna vrata z ali brez praga je potrebno sprejetih pred namestitvijo vrat. Namreč, v primeru, da se vrata izdelajo brez praga, moramo vanje namestiti talno ščetko. V tem primeru morate biti še posebej pozorni, da odvodnjavanje speljete stran od vrat, saj samo talna ščetka vode ob dežju ne bo zadržala. Enako velja pri 20 mm pragu. Če voda preseže to višino, lahko vdre v prostor oziroma v garažo. Zgodba je podobna tudi pri sekcijskih vratih z osebnim prehodom, kjer je prag do širine vrat 4.000 mm visok 19 mm in je povozen. Ko vrata presežejo to širino pa se spremeni tudi višina praga. Na višino praga vpliva tudi pozicija osebnega prehoda (je ta na sredini, ali pa je zamaknjen levo oziroma desno).

2. Način montaže

Poznamo tri tipe montaž garažnih vrat – zunanjo, notranjo ali vmesno montažo. Pri dvokrilnih in enokrilnih garažnih vratih so možni prav vsi našteti tipi. Pri zunanji in notranji montaži ostane na voljo za uporabo celotna svetla odprtina. Če se odločite za vmesno montažo, potrebujete na desni in levi strani dodatnih 15 mm za montažo in 40 mm, ki jih zavzame okvir. Ob tem pa ne pozabiti na 20 mm visoki prag. Prav toliko, 20 mm potrebujemo prostora tudi za montažo pri stropu in 40 mm za okvir vrat. Velikost svetle odprtine dobimo, ko odštejemo vse te mere.

Različni tipi montaže

Kje se montirajo rolo garažna vrata je odvisno od višine preklade. Pri vmesni montaži rolo garažnih vrat je potrebno upoštevati drugačne specifike. V primeru, da je velikost odprtine 2.400 x 2.400 mm, bomo vanjo lahko namontirali garažna vrata velikosti 2.200 mm x 2.050 mm. Zakaj? Ker je na vsaki strani (levo in desno) potrebno odšteti 200-220 mm za vodila (ca. 110 mm posamezno vodilo), zgoraj pa 300 mm za skrinjo in zadnjo lamelo. Klasične skrinje so namreč velike 300 x 300 mm, skladno z velikostjo vrat pa se večajo tudi mere zaščitne skrinje. Če želimo notranjo montažo, potem potrebujemo minimalno 350 mm preklade, saj bo odprtina samo tako ostala svetla. Če je npr. pri skrinji 300 x 300 mm višina preklade 300 mm, pa je v mislih potrebno imeti še zadnjo lamelo, ki je vidna iz skrinje (ca 50 mm). Ta zadnja lamela bi zmanjšala vhodno višino za ca. 50 mm. V vsakem primeru vam svetujemo, da pred naročilom rolo vrat natančno preverite, kakšne velikosti bo zaščitna skrinja.

Sekcijska garažna vrata se praviloma montirajo na notranji strani, je pa možna tudi vmesna, vendar je v tem primeru podobno kot pri rolo vratih, ko je potrebno računati na zmanjšanje svetle odprtine po montaži vrat. Pri sekcijskih garažnih vratih je pri vmesni montaži treba postaviti tudi železne stebre, na katere se montirajo vodila in se namesti umetna zaslonka.

3. Odpiranje

Ko se odločimo za tip montaže dvokrilnih ali enokrilnih vrat (notranja, zunanja ali vmesna), je potrebno upoštevati tudi smer v katero se bodo odpirala vrata – ven ali noter. Na podlagi tega se odločimo tudi, na katerem krilu bo nameščena kljuka.

Če je le mogoče priporočamo, da garažna vrata namestite v že dokončano garažo.

Da bodo garažna vrata služila svojemu namenu, in da bodo imela dolgo življenjsko dobo, se o izbiri posvetujemo s strokovnjaki. Verjemite, le ti zaradi znanja in izkušenj znajo najbolje svetovati, obenem pa zagotovijo garancijo in odpravo morebitnih napak. Za dodatne informacije vabljeni, da se na nas obrnete preko kontakt obrazca.
Boniteta kakovosti AAAISO 9001-2015Bureau Veritas CertificatoAvstrijska kakovostIzdelano v Sloveniji10 letna garancija na lamele5 letna garancija na motor
Vavčer za pridobitev certifikatov
Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelavo spletne strani, spletne trgovine, mobilne aplikacije in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.