Povpraševanje
Galerija
Čas za menjavo! Do kar -33% popusta na garažna vrata. Sestavi si vrata
Nasveti za Hanus garažna vrata | Skupina Hanus
NASVETI

Kako vedeti, kdaj vaša garažna vrata potrebujejo servis?

Ko se pogovarjamo o servisu in vzdrževanju, so garažna vrata pogosto spregledana. Veliko lastnikov namreč podcenjuje pomembnost servisa za kakovostno delovanje brez napak. Ker se garažna vrata klasificirajo kot delovni stroj, jih je kot take potrebno tudi obravnavati.
Garažna vrata so nenehno v uporabi, zato je normalno, da se po določenem času obrabijo. Za piko na i pa so izpostavljena različnim vremenskim vplivom, zaradi česar se lahko kakšen sestavni del pokvari ali obrabi do takšne mere, da vrata prenehajo pravilno delovati.

V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj indikatorjev, ki kažejo na to, da z vrati ni vse v najlepšem redu.


1. Vrata so glasna
Če vaša garažna vrata kar naenkrat proizvajajo več hrupa kot običajno, potem je potrebno poklicati servisno službo, ki bo pregledala vzmeti, tečaje, zategnila kakšne vijake in nastavila začetno ter končno pozicijo vrat. Kar lahko storite sami je, da pregledate gibljive dele, jih očistite in naoljite (ležaje), pri tem lahko uporabite maziva in čistila, ki vam jih priporoča proizvajalec vrat. Prav tako lahko očistite vzmeti če o pocinkana to ni potrebno) in kolesca, saj morda vrata zaradi umazanije ne tečejo več gladko in pri tem povzročajo pretiran hrup. V primeru, da so razlog za hrup obrabljeni tečaji v kolescih jih bo potrebno zamenjati, kar pomeni, da bo potrebno poklicati servisno službo. Enako velja, če imate stara vrata s kovinskimi ali plastičnimi kolesci – priporočamo, da vam jih serviser zamenja z novejšimi, najlonskimi.


2. Vrata se odpirajo s težavo
Če imate občutek, da se vaša garažna vrata odpirajo s težavo, se zatikajo in da jim je tudi električni pogon komajda kos, potem priporočamo, da preverite, v kakšnem stanju so vzmeti. To storite tako, da garažna vrata zaprete in jih potem z vrvico ali verigo odklopite od električnega pogona, da jih lahko premikate ročno. Vrata počasi odprite in zaprite, vmes pa jih spustite, da se sama ustavijo. Če so pravilno uravnotežena, se bodo v vsakem trenutku popolnoma ustavila. V primeru, da ni tako in da je njihovo odpiranje in zapiranje težko, nujno pokličite servisno službo.


3. Vrata niso več vremensko »nepropustna«
Če v garaži najdete vodo ali umazanijo, potem imate težave s tesnilno gumo. Če vrata redno servisirate, potem o serviser na pregledu takšno stvar opazil in jo popravil oziroma zamenjal. 

Priporočamo, da se takšnih popravil, v kolikor niste strokovno usposobljeni, ne lotevate sami iz več razlogov: v primeru neznanja je lahko delo nevarno vašemu zdravju, saj ste izpostavljeni poškodbam. Če imate vrata v garanciji, le-ta ne bo več veljala, v kolikor se boste stvari odločili popravljati sami. Lahko pa vedno in v vsakem trenutku poskrbite za preventivo. Kako?


4. Redno pregledovanje vrat
Vsak mesec redno preglejte ključne elemente garažnih vrat, kot so vzmeti, ležaji, vodila … Če opazite kakšno nepravilnost, znake obrabe ali kaj podobnega, čim prej pokličite servisno službo in se dogovorite za servis.


5. Preverite delovanje vrat
Tudi redno pregledovanje delovanja vrat ne bo škodilo – pod vrata postavite nekaj mehkega, da jih ne poškodujete in preverite, ali se ob naletu res ustavijo. Pomagate si lahko s kakšno žogo, kartonasto škatlo.


6. Očistite garažna vrata
Verjetno so garažna vrata največja vrata v vašem domu in ker so nenehno izpostavljena različnim vremenskim vplivom priporočamo, da jih redno čistite. Ko se boste lotili čiščenja jih najprej zaprite ter z nežno gobico, neagresivnim detergentom ter toplo vodo nežno odstranite umazanijo. Na koncu jih sperite s čisto tekočo vodo in obrišite. V kolikor nimate časa, pa jih lahko samo pometete z nežno metlo.

Je morda čas za nova garaža vrata?

Starejša kot so vrata, več vzdrževanja zahtevajo, prav tako pa ne delujejo več tako, kot bi morala. Zato je morda čas, da razmislite o novih. S tem ne boste dobili samo bolj funkcionalnih vrat, temveč boste korak naprej naredili tudi pri njihovi varnosti, dodatno pa osvežili podobo svojega doma.Kako vedeti, kdaj vaša garažna vrata potrebujejo servis?
Vavčer za pridobitev certifikatov
Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelavo spletne strani, spletne trgovine, mobilne aplikacije in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.