Povpraševanje
Galerija
Čas za menjavo! Do kar -33% popusta na garažna vrata. Sestavi si vrata
Nasveti za Hanus garažna vrata | Skupina Hanus
NASVETI

Kako izbrati ustrezna garažna vrata za vaš dom?

Kakovostna garažna vrata so izredno pomemben del naših domov. Ne samo, da so garažna vrata zmeraj lepša, zaradi nenehnega napredka tehnologije in razvoja, so postala tudi veliko bolj funkcionalna.

Še vedno pa je pred samim nakupom garažnih vrat potrebno raziskati, kakšna so primerna za našo garažo, kakšne dodatne funkcije naj imajo ter tisto, kar je najpomembneje, izbrati primernega ponudnika. Kako torej izbrat primerna garažna vrata za vaš dom? Pripravili smo vam nekaj nasvetov. 

Kakšna vsa garažna vrata obstajajo?

Na voljo imamo več tipov garažnih vrat in prav vsaka imajo določene prednosti, zaradi katerih bi bila morda bolj primerna kot druga. Da nobenim ne bomo delali škode, jih bomo razvrstili po ceni – od najdražjih do najcenejših. Najdražja garažna vrata so stranska sekcijska, sledijo sekcijska z osebnih prehodom, rolo garažna vrata s 100 mm lamelami, dvokrilna in enokrilna garažna vrata, rolo garažna vrata in na koncu sekcijska garažna vrata.Za lažjo odločitev je pomembno, da poznamo prednosti in slabosti vsakih. Stranska sekcijska garažna vrata so zelo podobna klasičnim sekcijskim, drugačen, vsekakor bolj ekstravaganten, je le njihov način odpiranja, saj se odpirajo bočno ob steno in ne navzgor, kakor smo sicer navajeni. So odlična rešitev takrat, ko imate na stropu kakšno oviro, ki je ni mogoče odstraniti. Plus, ki ga nudijo pa je tudi ta, da v tem primeru ni potreben osebni prehod, saj lahko vrata odprete točno toliko, kot je to potrebno.

Sekcijska garažna vrata z osebnim prehodom so identična kot klasična sekcijska – odpirajo se navzgor, imajo enako visok nivo izolativnosti, razlika je zgolj v tem, da imajo vgrajen še osebni prehod. To je izredno priročno takrat, ko želite nekaj nesti iz ali v garažo in za to ne potrebujete tako velike odprtine, kot so garažna vrata, ampak so dovolj klasična vrata.

Rolo garažna vrata so na voljo s 100 mm ali 77 mm lamelami, za njihovo vgradnjo pa je potrebnega izredno malo prostora, saj sistem deluje na principu rolet – zvijajo se v zaščitno skrinjo.

Odlična rešitev za prostore, kjer ni na voljo električne energije, pa so eno-in dvokrilna garažna vrata. Za odpiranje in zapiranje ne potrebujete nobenih dodatnih stvari, saj z njimi upravljate enako, kot s klasičnimi vrati, kar pomeni, da ne bo potrebno spreminjati nobenih navad. Prav tako je ta tip vrat zelo tih, saj nima nobenih mehanizmov in podobnega.

Ostala so nam še klasična sekcijska garažna vrata, ki jih odlikuje visok nivo izolativnosti, predstavljajo odlično razmerje md ceno in kakovostjo, zato so tudi najbolj priljubljen tip garažnih vrat pri nas. Na voljo so v debelinah 42 in 62 mm.

Prav vsa garažna vrata je mogoče dobiti v barvi po želji – lahko je to klasična bela, siva, rjava, ali pa imitacija lesa oziroma kakršnakoli barva po RAL lestvici. Omejitev je zgolj vaša domišljija. Prav tako pa je v vsa garažna vrata mogoče vgraditi razne svetlobne elemente, lopute za živali in podobno. Vse z namenom, da povečate udobje.

Kakšen material izbrati

Material je eden izmed najpomembnejših faktorjev pri izbiri garažnih vrat. Prav ta bo namreč omogočil dolgo življenjsko dobo vaših novih vrat. Prevladujoč material pri sodobnih garažnih vratih je zagotovo vroče cinkana pločevina, kot izolacijsko polnilo pa se največkrat uporablja poliuretanska pena, polnjena pod pritiskom.

Garažna vrata v antracit barvi

Stranke se odločajo tudi za lesena garažna vrata. Pri slednjih je vredno omeniti, da zahtevajo veliko več vzdrževanja in prav zato je njihova uporaba redkejša. Les je namreč slabše odporen na različne vremenske vplive.

Sekcijska garažna vrata so sestavljena iz panelov, ki so zatesnjeni s posebnim gumijastim tesnilom. Odpirajo se vertikalno. Tako se odpirajo tudi rolo garažna vrata, ki delujejo po principu rolete in so zato več kot primerna za manjše garaže.

Nekoliko drugačna so stranska sekcijska garažna vrata, ki delujejo enako kot navadna sekcijska garažna vrata le, da se odpirajo bočno ob steno. Njihova velika prednost je, da lastniki teh vrat ne potrebujejo osebnega prehoda, saj lahko ta vrata odpremo točno toliko, kolikor prostora potrebujemo. Lahko jih odpremo samo delno ali pa toliko, da lahko skozenj zapeljemo avtomobil.

Stranska sekcijska garazna vrata

Morda pa vas bo navdušil najstarejši sistem garažnih vrat – eno ali dvokrilna vrata. Idealna so za tiste, ki so v notranjosti omejeni s prostorom ali pa jim višina objekta ne omogoča montaže drugih vrst garažnih vrat. Vendar pa imajo prav krilna garažna vrata poseben, domač čar.

Poskrbite za varnost!

Pri izbiri garažnih vrat nikakor ne smete pozabiti na varnost. Izberite takšna, ki so preizkušena in certificirana z visokimi varnostnimi zahtevami evropskega standarda EN13241-1. Pri Skupini Hanus nudimo »hand push« sistem, ki vas bo dodatno zavaroval pred priprtjem in poškodovanjem rok in prstov.

Fotocelice v motorju pa bodo zagotovile tudi avtomatično zaznavanje in povraten ukaz v primeru, da garažna vrata naletijo na oviro. Pri klasičnih sekcijskih vratih je na vratih osebnega prehoda nameščeno še elektronsko stikalo, ki v primeru, da je prehod odprt, preprečuje dvig celotnih vrat.

Naša rolo garažna vrata so lahko opremljena z optosenzorjem, ki ob naletu na oviro avtomatsko prične dvigati vrata. Hkrati smo razvili tudi popolnoma nov sistem vodil, ki lahko vetrni razred garažnih vrat povečajo kar za dva!

To smo dosegli z razvojem protivetrnih zaključkov za lamele. Njihova naloga pa je, da vrata sidrajo v vodilu in tako preprečijo, da bi jih veter izvrgel iz vodila. Hkrati poskrbijo tudi, da ne pride do protibočnega zdrsa rolo garažnih vrat zaradi neravnih tal, izboljšajo pa tudi njihovo protivlomno varnost.

Garancija

Potrebno se je zavedati, da so garažna vrata pravzaprav stroj, zato je z njimi tako potrebno tudi upravljati. To pomeni, da je pomembno, da se redno opravljajo servisi, ki so pogoj za podaljšanje oziroma veljavno garancijo. Priporočljivo je, da prvi servis izvedete najkasneje 18 mesecev po nakupu. S tem ne boste samo podaljšali garancije, ampak pravočasno rešili tudi morebitne težave ter tako podaljšali življenjsko dobo garažnih vrat.

Garancija, ki jo nudimo v podjetju Hanus na garažna vrata je kar 10 let na lamele in 5 let na motor.

Ponudnik

Ko se odločate za nova garažna vrata, naj glavno vlogo nikar ne odigra zgolj cena. Prav tako ne v mislih imeti samo barve garažnih vrat, tipa, pa velikosti in ostale vizualne elemente. Pri vsem tem je najpomembnejši partner, ki ga boste izbrali.

Potrebno se je zavedati, da boste garažna vrata verjetno kupili le enkrat ali dvakrat v življenju in da s tem, ko jih kupite, dobite pravzaprav tudi partnerja za življenje. Zato se prepričajte, da je zanesljiv, da ima dobre reference, lastno servisno in montažno ekipo in tradicijo – da ni od včeraj. V podjetju Hanus imamo lastne proizvodne procese, zaposlenih več kot 30 strokovnjakov, kakovost pa dokazujemo z 10-letno tradicijo in več kot 10.000 zadovoljnimi gospodinjstvi po Sloveniji in tujini.

Hanus transportno vozilo pred antracit rolo garaznimi vrat

Z veseljem vam bomo svetovali tudi vam pri izbiri vaših novih garažnih vrat! Pošljite povpraševanje in skupaj bomo našli odlično rešitev za vaš dom.
Boniteta kakovosti AAAISO 9001-2015Bureau Veritas CertificatoAvstrijska kakovostIzdelano v Sloveniji10 letna garancija na lamele5 letna garancija na motor
Vavčer za pridobitev certifikatov
Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelavo spletne strani, spletne trgovine, mobilne aplikacije in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.