Povpraševanje
Galerija
Čas za menjavo! Do kar -33% popusta na garažna vrata. Sestavi si vrata
Nasveti za Hanus garažna vrata | Skupina Hanus
NASVETI

Kako odpreti garažna vrata ob izpadu električne energije?

Predstavljajte si naslednji scenarij – po dolgem in napornem dnevu v službi se končno vrnete domov. Vse, kar si v tistem trenutku želite je topel obrok in sproščujoč večer v družbi najbližjih. V misli na to pritisnete na gumb na daljincu, ker želite odpreti garažna vrata. A vendar se ne zgodi nič.

Z garažnimi vrati z električnim pogonom bomo prihranili čas, denar in energijo. S pritiskom na gumb jih lahko hitro in enostavno odpremo, zapremo ali pa višino odprtine prilagodimo s preprostim klikom na gumb. Lahko pa se zgodi, da kljub klikanju na gumb, vrata ostanejo zaprta. Kaj pa zdaj? Kako naj pridemo v garažo, če se vrata nočejo odpreti?

Takšen scenarij se običajno zgodi v najbolj neprimernem trenutku. Da pa bomo naslednjič vedeli, kako rešiti situacijo, je tukaj preprostih nekaj nasvetov.

Kako ročno odpreti električna garažna vrata?

Garažna vrata se nočejo odpreti. To lahko pomeni dvoje – nahajamo se za ali pa pred njimi. In ne glede na to, na kateri strani smo, ni prijetno. Še posebej v primeru, če se nam mudi. Če je garaža povezana z bivalnim delom ali pa imamo v vratih tudi osebni prehod, potem imamo srečo. Odpiranje vrat od znotraj je v tem primeru precej enostavnejše kot odpiranje od zunaj. V primeru, da lahko do avtomobila dostopamo skozi garažna vrata, se bomo morali za pomoč pri odpiranju obrniti na strokovnjake. Odpiranje vrat z zunanje strani je precej kompleksnejše, in če nimamo potrebnega znanja, lahko poškodujemo sebe ali garažna vrata.

Če pa imamo možnost garažna vrata odpreti iz notranje strani, upoštevajmo naslednje.

Ročno odpiranje garažnih vrati iz notranje strani

Ni nujno, da smo z avtom ostali pred garažo. Lahko se zgodi, da je avto varno parkiran v njej, mi pa vrat kljub tem ne moremo odpreti. Ampak brez skrbi, če lahko do garaže dostopamo tudi skozi druga vrata in ne zgolj samo skozi garažna, je pol dela že opravljenega. Večina garažnih vrat ima namreč nameščeno vrvico za sprostitev pogonskega mehanizma.


Vrvica, s katero odklopimo električni pogon garažnih vrat.


Električni pogon odklopimo s potegom vrvice in težava bo rešena. Je pa pred tem nujno potrebno preveriti ali so garažna vrata popolnoma zaprta. Če so obstala nekje na polovici, bodo ob sprostitvi pogonskega mehanizma padla in se poškodovala. Za nasvet prosimo strokovnjaka. Ko sprostimo mehanizem, bomo zaslišali zvok in vrata bodo pripravljena na ročni dvig. Ker pa so vrata težka od nekaj deset pa do nekaj sto kilogramov, marsikoga skrbi, ali jih bo lahko odprl. Brez strahu. Ker so vgrajene vzmeti, bomo vrata odprli popolnoma brez napora. Dokaz je dejstvo, da jih lahko dvigne tudi otrok.


moški, ki je s potegom vrvice uspešno odklopil električni pogon


Morda samo še nasvet – če se vrata ročno težko odpirajo ali pa se zdi, da so obtičala, je možno, da so poškodovane vzmeti. V tem primeru prenehajmo z ročnim odpiranjem in za pomoč kontaktirajmo strokovnjake.

Ponastavimo vrata

Čestitke, vrata smo uspešno ročno odprli. Takoj, ko bo težava rešena ali pa se bo vrnila električna energija, moramo vrata oziroma sistem ponastaviti. To naredimo takole:, ko imamo garažna vrata popolnoma odprta, potegnemo za vrvico, da sprostimo pogonski mehanizem. Tudi tokrat bomo zaslišali glasen klik in z garažnimi vrati bomo ponovno lahko avtomatsko upravljali. V primeru, da nismo povsem prepričani kako to narediti, ali pa imamo pri postopku težave, pokličimo strokovnjake, da preprečimo dodatne poškodbe.


moški, ki je s potegom ročice odprl garažna vrata


Ročno odpiranje garažnih vrat od zunaj

Lahko se zgodi, da lahko v garažo vstopamo samo skozi garažna vrata in da nikakor ne moremo do avta. V tem primeru jih bo potrebno odpreti od zunaj. Ob nakupu vrat se ja zato dobro pozanimati o sistemu odpiranja garažnih vrat v sili. V tem primeru lahko vrata odpremo s pomočjo ključa. Le-ta onemogoča ročno odpiranje garažnih vrat nepridipravom.

Ni nujno, da vrat ne moremo odpreti zaradi izpada električne energije. Vzrok morda tiči tudi v tem, da smo založili daljinca. Prav zato je v vsakem primeru dobro vedeti, kako jih odpreti ročno. Ali pa imejmo na zalogi še kakšnega.

Vavčer za pridobitev certifikatov
Naložbo je podprl Javni Sklad Republike Slovenije za podjetništvo. Naložbo VAVČER ZA DIGITALNI MARKETING (izdelavo spletne strani, spletne trgovine, mobilne aplikacije in rezervacijske platforme) sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.